Na czym polega prawidłowe i zdrowe odżywianie? Sprawdź 5 podstawowych zasad zdrowego odżywiania!

Na czym polega prawidłowe i zdrowe odżywianie? Sprawdź 5 podstawowych zasad zdrowego odżywiania!

Na czym polega prawidłowe i zdrowe odżywianie? Sprawdź 5 podstawowych zasad zdrowego odżywiania!

Prawidłowe odżywianie jest jedną z tych rzeczy, od których w głównej mierze zależy nasze zdrowie. Choć na ten temat mówi się obecnie wiele, to jednak warto jest “usystematyzować” sobie wiedzę, by wiedzieć, na czym tak naprawdę polega zdrowe odżywianie. Poznaj główne zasady zbilansowanej diety!

Jedz regularnie

Specjaliści od zdrowego żywienia zgodnie twierdzą, że powinniśmy spożywać około pięciu niewielkich posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu. Dzięki temu organizm na bieżąco spala dostarczone kalorie - nie są one odkładane w formie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Ponadto, regularne jedzenie pomaga uniknąć napadów wilczego głodu!

Prawidłowe i zdrowe żywienie - dostarczaj organizmowi wszystkich grup składników

Jakiś czas temu bardzo modne było stosowanie diet jedno- lub kilku składnikowych, co miało przyśpieszyć chudnięcie. Przykładem takiej diety - która jednak okazała się bardzo szkodliwa - jest dieta białkowa. Zdrowy styl odżywiania wymaga tego, by w naszym jadłospisie były obecne zarówno białka, jak i węglowodany i tłuszcze. Każdy z tych składników pełni w naszym organizmie inną rolę: białka stanowią najważniejszy “budulec” i wchodzą w skład błon komórkowych, a także są podstawowym elementem tkanki mięśniowej; węglowodany dostarczają nam energii; tłuszcze natomiast stanowią główny magazyn energetyczny organizmu.

Dbaj o nawodnienie ciała

Każdego dnia powinniśmy wypijać co najmniej półtora litra płynów - dzięki temu nasz metabolizm utrzymuje się na odpowiednim poziomie, a my czujemy się pełni energii. Oczywiście, nie musi to być wyłącznie woda - soki, zielona herbata czy warzywne koktajle również pomagają nawadniać organizm. Bądźmy natomiast ostrożni z kawą oraz alkoholem - te produkty odwadniają ciało!

Sięgaj po produkty świeże i w niewielkim stopniu przetworzone

Podczas obróbki termicznej owoce, warzywa oraz mięsa tracą część wartości odżywczych. Można zatem przyjąć, że im bardziej dany produkt został przetworzony, tym mniej witamin i mikroelementów zawiera - jednocześnie zwykle znajduje się w nim więcej chemii. Po gotowe dania sięgajmy zatem jedynie sporadycznie - najlepiej będzie, jeśli posiłki będziemy przygotowywać samodzielnie w domu.

Ogranicz spożywanie cukrów prostych i słodyczy

Spożywanie zbyt dużej ilości łakoci skutkuje nie tylko nadwagą czy otyłością, ale także innymi problemami ze zdrowiem - próchnicą, problemami ze stawami czy koncentracją uwagi. Słodycze, jakie znajdziemy na sklepowych półkach, zawierają bardzo dużo chemicznych ulepszaczy - takich jak syrop glukozowo-fruktozowy - mogących przyczyniać się do rozregulowania uczucia głodu i sytości. W prawidłowym odżywianiu warto zatem zastąpić węglowodany proste złożonymi, które przez dłuższy czas “uwalniają” energię, a słodycze zamienić na przykład na orzechy lub domowe, zdrowe desery na bazie jogurtu i owoców.

Jeżeli wciąż masz wątpliwości, na czym powinno polegać prawidłowe i zdrowe odżywianie w Twoim przypadku, to warto, byś odwiedził specjalistę w tej dziedzinie. Dietetycy z Centrów Dietetycznych Naturhouse tylko czekają na to, abyś poprosił ich o pomoc!

2020-05-12 11:59:00 1249 viewed
Komentarze