Arbuz z fetą
Składniki:
dwa plastry arbuza
100 g sera feta
4 łyżki soku z cytryny
pieprz
kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Miąższ arbuza pokroić w kostkę, usunąć pestki. Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć w dłoniach. Kawałki arbuza przełożyć do salaterki, polać sokiem z cytryny, posypać fetą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować listkami mięty lub melisy.
Czy wiesz, że...?
Arbuz w około 90% składa się z wody, dzięki czemu jest niskokaloryczny (100g to tylko 45 kcal!). Zawiera witaminy i minerały, ale cenimy go przede wszystkim za zawartość przeciwutleniaczy (substancji spowalniających procesy starzenia) oraz cytruliny (aminokwasu pomocnego w regeneracji mięśni).
2021-07-27 08:05:00
1487 viewed
Komentarze