Arbuz z fetą

Arbuz z fetą

Arbuz z fetą

Składniki:

✅ dwa plastry arbuza
✅ 100 g sera feta
✅ 4 łyżki soku z cytryny
✅ pieprz
✅ kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Miąższ arbuza pokroić w kostkę, usunąć pestki. Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć w dłoniach. Kawałki arbuza przełożyć do salaterki, polać sokiem z cytryny, posypać fetą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować listkami mięty lub melisy.

Czy wiesz, że...?

Arbuz w około 90% składa się z wody, dzięki czemu jest niskokaloryczny (100g to tylko 45 kcal!). Zawiera witaminy i minerały, ale cenimy go przede wszystkim za zawartość przeciwutleniaczy (substancji spowalniających procesy starzenia) oraz cytruliny (aminokwasu pomocnego w regeneracji mięśni). 
2021-07-27 08:05:00 1110 viewed
Komentarze