Barszcz czerwony z uszkami
Składniki na barszcz:
1 kg buraków
2 l wody
marchew
pietruszka
pół selera
małe kwaśne jabłko
5 ząbków czosnku
cebula
liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny
majeranek
sok z połowy cytryny
garść suszonych grzybów
sól i pieprz
Przygotowanie:
Buraki obierz, umyj i pokrój w plastry. Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki wydrążając gniazda nasienne. Oczyść marchew, pietruszkę i selera. Obierz cebulę i ząbki czosnku. Włóż wszystko do garnka, dodaj ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe i zalej wodą. Dodaj grzyby, następnie wsyp 1,5 łyżki soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny i majeranek. Poczekaj aż zupa ostygnie i wstaw ją do lodówki. Drugiego dnia wyjmij warzywa i jabłko, pozostawiając sam wywar. Podgrzewając barszcz przed podaniem uważaj, żeby się nie zagotował, gdyż straci piękny głęboki kolor.
Składniki na uszka:
Ciasto:
400g mąki pszennej
szklanka gorącej wody
szczypta soli
Farsz:
300g kapusty kiszonej
20g suszonych grzybów
pół cebuli
sól, pieprz do smaku
liść laurowy, ziele angielskie
łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Odciśniętą kapustę włóż razem z grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym do garnka. Zalej wodą i gotuj, aż całość będzie miękka. Odcedź i wystudź. W międzyczasie na oliwie zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Kapustę z grzybami zmiel w maszynce lub drobno pokrój. Połącz z podsmażoną cebulką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj składniki na ciasto - wodę dodawaj stopniowo, aby uzyskać sprężystą konsystencję. Po wyrobieniu odstaw ciasto pod przykryciem na 15minut. Następnie cienko je rozwałkuj i pokrój na kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż farsz i ulep uszko. Gotuj w osolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Smacznego!