Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki na barszcz:

✅ 1 kg buraków
✅ 2 l wody
✅ marchew
✅ pietruszka
✅ pół selera
✅  małe kwaśne jabłko
✅  5 ząbków czosnku
✅ cebula
✅ liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny
✅ majeranek
✅ sok z połowy cytryny
✅ garść suszonych grzybów
✅ sól i pieprz

Przygotowanie:

Buraki obierz, umyj i pokrój w plastry. Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki wydrążając gniazda nasienne. Oczyść marchew, pietruszkę i selera. Obierz cebulę i ząbki czosnku. Włóż wszystko do garnka, dodaj ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe i zalej wodą. Dodaj grzyby, następnie wsyp 1,5 łyżki soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny i majeranek. Poczekaj aż zupa ostygnie i wstaw ją do lodówki. Drugiego dnia wyjmij warzywa i jabłko, pozostawiając sam wywar. Podgrzewając barszcz przed podaniem uważaj, żeby się nie zagotował, gdyż straci piękny głęboki kolor. 

Składniki na uszka:

 Ciasto:
✅ 400g mąki pszennej
✅ szklanka gorącej wody
✅ szczypta soli

Farsz:
✅ 300g kapusty kiszonej
✅ 20g suszonych grzybów
✅ pół cebuli
✅ sól, pieprz do smaku
✅ liść laurowy, ziele angielskie
✅ łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

Odciśniętą kapustę włóż razem z grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym do garnka. Zalej wodą i gotuj, aż całość będzie miękka. Odcedź i wystudź. W międzyczasie na oliwie zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Kapustę z grzybami zmiel w maszynce lub drobno pokrój. Połącz z podsmażoną cebulką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj składniki na ciasto - wodę dodawaj stopniowo, aby uzyskać sprężystą konsystencję. Po wyrobieniu odstaw ciasto pod przykryciem na 15minut. Następnie cienko je rozwałkuj i pokrój na kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż farsz i ulep uszko. Gotuj w osolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia. 

Smacznego!

2022-12-14 09:02:00 1555 viewed
Komentarze