Botwinka
Składniki:
pęczek botwinki
bulion DIETESSE
kilka rzodkiewek
ogórek świeży
cebula
zakwas buraczany
jogurt naturalny
koperek lub kilka listków botwinki do dekoracji
bulion DIETESSE
kilka rzodkiewek
ogórek świeży
cebula
zakwas buraczany
jogurt naturalny
koperek lub kilka listków botwinki do dekoracji
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę lub starte na tarce buraczki z pęczka ugotować w 0,75l wywaru warzywnego przygotowanego z bulionu Dietesse. Gdy będą już miękkie, dodać poszatkowane liście oraz cebulę i gotować jeszcze około 5 minut. Dodać 3 łyżki zakwasu z buraków (można więcej - do smaku). Przed podaniem, na talerzach dodać starte na grubych oczkach rzodkiewkę i ogórka, udekorować jogurtem naturalnym. Na końcu posypać koperkiem lub udekorować listkami botwiny.
Czy wiesz, że...?
Botwinka, czyli liście i korzenie buraków, zawiera wiele witamin i minerałów, w tym ważne dla organizmu żelazo. Sięgaj po nią na zdrowie!
2022-10-10 11:23:00
757 viewed
Komentarze