Ciasto marchewkowo-piernikowe
Składniki:
350g startej marchewki
20g migdałów
20g oleju kokosowego
2 jaja
30 ml słodzika Pecva
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
serek naturalny typu philadelphia
łyżeczka cukru-pudru
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
W misce miksera połącz jaja z cukrem i olejem na gładką masę. Dodaj startą marchew i posiekane wcześniej migdały. Dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem i przyprawami i wymieszaj całość ręcznie łyżką lub szpatułką (nie miksuj!) do połączenia składników. W okrągłej formie do pieczenia wyłóż papier i wlej ciasto. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 30-35 minut. Serek naturalny zmiksuj z cukrem pudrem na gładki krem. Ostudzone ciasto udekoruj z wierzchu kremem i posiekanymi orzechami.