Grillowana dorada
Składniki:
4 dorady
świeża bazylia, tymianek, pietruszka i mięta
sok z 1 pomarańczy
pieprz, sól, oliwa z oliwek
opcjonalnie: łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Wypatroszone dorady obrać z łusek, odciąć płetwy, lekko naciąć skórę ryby z obu stron. Oprószyć solą i pieprzem. W środku umieścić posiekaną pietruszkę, tymianek i bazylię. Doradę smażyć na patelni grillowej nasmarowanej oliwą lub w grillu elektrycznym około 8 minut z każdej strony (w zależności od wielkości ryby). W międzyczasie osobno przygotować sos z pomarańczy. W garnku wymieszać sok z pomarańczy, dodać łyżkę oliwy z oliwek oraz drobno posiekaną miętę. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę miodu. Całość gotować około 5 minut, aż sos lekko się zredukuje. Gotową doradę podawać polaną sosem.
Smacznego!