Grillowana dorada

Grillowana dorada

Grillowana dorada

Składniki:

✅ 4 dorady
✅ świeża bazylia, tymianek, pietruszka i mięta
✅ sok z 1 pomarańczy
✅ pieprz, sól, oliwa z oliwek
✅ opcjonalnie: łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Wypatroszone dorady obrać z łusek, odciąć płetwy, lekko naciąć skórę ryby z obu stron. Oprószyć solą i pieprzem. W środku umieścić posiekaną pietruszkę, tymianek i bazylię. Doradę smażyć na patelni grillowej nasmarowanej oliwą lub w grillu elektrycznym około 8 minut z każdej strony (w zależności od wielkości ryby). W międzyczasie osobno przygotować sos z pomarańczy. W garnku wymieszać sok z pomarańczy, dodać łyżkę oliwy z oliwek oraz drobno posiekaną miętę. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę miodu. Całość gotować około 5 minut, aż sos lekko się zredukuje. Gotową doradę podawać polaną sosem.

Smacznego!

2021-12-10 12:36:00 242 viewed
Komentarze