Śniadanie na redukcji – zobacz, co warto jeść rano podczas redukcji

Śniadanie na redukcji – zobacz, co warto jeść rano podczas redukcji

Śniadanie na redukcji – zobacz, co warto jeść rano podczas redukcji

Nie jesz śniadania, bo chcesz w ten sposób doprowadzić do wykorzystania tkanki tłuszczowej, która została zakwalifikowana jako nadprogramowa? To poważny błąd, który może spowodować, że Twoja dieta redukcyjna nie przyniesie zamierzonych efektów. Pamiętaj, że śniadanie jako pierwszy posiłek zapewnia Ci dobre samopoczucie i pomaga zapobiec późniejszemu podjadaniu. Jeśli nie wiesz, jak powinno wyglądać śniadanie na redukcji – mamy dla Ciebie kilka podpowiedzi.

Pełnowartościowe śniadanie na redukcji

Skuteczna dieta odchudzająca powinna być przede wszystkim pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana – podpowiada Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse – Tylko dostarczenie do organizmu wszystkich wartości odżywczych pozwala uniknąć problemów zdrowotnych i zapobiega efektowi głodu jakościowego, który objawia się potrzebą jedzenia nawet wtedy, kiedy zjadamy dużo. Chociaż na diecie redukcyjnej obniżamy kaloryczność jadłospisu, to nie należy wiązać tego z rezygnacją z pięciu posiłków w ciągu dnia, ani tym bardziej z obniżeniem ich jakości. Dlatego też warto zadbać, aby do każdego z nich trafiła porcja warzyw.

Co jeść na śniadanie na redukcji?

Jeśli chcesz, aby Twój pierwszy posiłek w ciągu dnia zapewnił Ci odpowiedni zastrzyk energii, a jednocześnie sprzyjał odchudzaniu, wprowadź do niego takie produkty jak:

  • Produkty pełnoziarniste – m.in. płatki owsiane, otręby, pieczywo razowe – dostarczają one do organizmu węglowodany złożone, które znacznie dłużej ulegają rozkładaniu, co zapewnia stabilny poziom glukozy we krwi przez dłuższy czas. Co więcej, produkty pełnoziarniste są bogate w błonnik, który jest Twoim wielkim sojusznikiem podczas odchudzania. Błonnik pęcznieje w żołądku i zapewnia uczucie sytości, a ponadto wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom i ogranicza wchłanianie tłuszczu z pokarmu.
  • Produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu – zawarty w nich wapń przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, powodując jej rozbicie w warstwach pod skórą. Pamiętaj jednak, aby nie wybierać zupełnie odtłuszczonych przetworów i tych z długim składem na opakowaniu – im mniej dodatków, tym lepsze.
  • Cytrusy – dzięki wysokiej zawartości witaminy C wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej i wpływają na wytwarzanie L-karnityny, która ogranicza odkładanie się tłuszczu, a mobilizuje organizm do jego przetwarzania na energię. Zjedz rano pół grejpfruta, a podwoisz ilość spalonych kalorii.
  • Kawa i zielona herbata – kofeina pobudza organizm i zmniejsza apetyt, zaś katechiny zawarte w zielonej herbacie zarówno przyspieszają metabolizm, ograniczają apetyt, ale i hamują odkładanie się tkanki tłuszczowej.
  • Jajka – ugotowane na twardo są bardzo sycące. To kopalnia wielu składników odżywczych. Co ciekawe, podczas spalania ich białka organizm wykorzystuje bardzo dużo energii, czyli spala kalorie.
  • Cynamon, kurkuma, pieprz cayenne, imbir – stymulują metabolizm, co prowadzi do przyspieszenia spalania kalorii, a ponadto hamują apetyt.

Szukasz więcej pomysłów na swoje śniadanie na redukcji? Zapisz się na wizytę do wybranej placówki Naturhouse i zacznij swoje skuteczne odchudzanie z najlepszym wsparciem w Polsce. Czekamy na Ciebie!

2020-05-12 13:05:00 3402 viewed
Komentarze

Nie można dodawać komentarzy do tego artukułu.